Het museum heeft vergevorderde plannen om door middel van e-learning de kennis over de bediening van stoommachines in stand te houden. Die kennis is nu nog aanwezig bij de vrijwilligers, maar de toekomst van het museum hangt mede af van de opleiding van opvolgers. Virtuele instructievideo’s kunnen de benodigde kennis vastleggen voor de toekomst.
Daarnaast bieden zij aspirant stokers en machinisten de mogelijkheid zich op afstand te scholen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar is ook een veilige manier van instructie. Met succes werd in samenwerking met OMNI VR al een e-learning module voor het bedienen van de laatste kolengestookte emmerbaggermolen ‘Vooruit’ gerealiseerd.
Het prijsgeld van € 2000 zal worden gebruikt om door middel van e-learning de bediening van één stoommachine in beeld te brengen. Deze zal vooralsnog als voorbeeld dienen voor de overige machines. Met dit gesubsidieerde project wordt de aanzet gegeven voor een actie om alle grote stoommachines in de collectie van een dergelijk e-learning tool te voorzien. Zo wordt de benodigde kennis én ervaring in stand gehouden.
De jury was onder de indruk van de plannen van het museum. Bij het toekennen van de prijs heeft de doorslag gegeven dat het museum op deze wijze met uiterst moderne technieken een grote bijdrage levert aan het levend houden van belangrijke elementen van de geschiedenis van de techniek in Nederland. De uitreiking zal plaatsvinden in het najaar.
Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik
www.stoommachinemuseum.nl
https://www.kivi.nl/.../willem-wolffprijs-2021-toegekend...