MEDEMBLIK - Inmiddels weer voor het vierde keer op rij zullen er op 30 en 31 december oliebollen worden gebakken in het Bakkerijmuseum. Toen het Bakkerijmuseum 33 jaar geleden op de Nieuwstraat kwam werden er op oudejaarsdag oliebollen gebakken.
Dat ging 18 jaar bijzonder succesvol door. Maar toen het museum in januari ook open bleef, bleek schoonmaken op nieuwjaarsdag niet zo te bevallen. Sindsdien krijgt het Bakkerijmuseum heel veel verzoeken om opnieuw oliebollen te bakken en daarom werd op de vooravond van de grote verbouwing besloten opnieuw de legendarisch lekkere oliebollen weer te gaan bakken. En daar is de afgelopen 3 keer al weer gretig gebruik van gemaakt.
Het recept blijft natuurlijk nog steeds geheim. Maar om u toch een tipje van de sluier te geven en omdat het museum hét kenniscentrum voor historische voeding is kunt u wel proberen een recept voor oliebollen uit 1669 proberen. Dat is hetzelfde jaar als waarin Rembrandt overleed nu na 353 jaar geleden…
Volgens het recept heeft 1 kilo bloem, 1 kilo rozijnen, 125 gram amandelen, een half kopje boter, een eetlepel gist, 500 ml melk, 15 gram kaneel, 5 gram gember poeder en een snufje kruidnagelpoeder nodig. Laten rijzen en bakken in hete raap-olie…
Maar u kunt de oliebollen nu natuurlijk ook bij het Bakkerijmuseum halen!