MEDEMBLIK - In het Bakkerijmuseum Medemblik is de kerstperiode niet compleet zonder de geur van versgebakken tulbanden. Dagelijks wordt deze feestelijke lekkernij met liefde bereid, maar waar komt de tulband eigenlijk vandaan?

De naam verwijst naar het oosterse hoofddeksel, de tulband, met zijn oorsprong in Perzië en Turkije. De kenmerkende ronde vorm met een gat in het midden werd al gebruikt in het Romeinse rijk, waarschijnlijk voor gelei of pudding. Vanaf de 16e eeuw duikt de tulband op in Franse recepten, vaak verbonden aan het Driekoningenfeest. Dit feest, met zijn verwijzing naar de drie wijzen uit het Oosten, legde een symbolische link met de tulbandvorm.

In Nederland lijkt de tulband al vroeg een kersttraditie te zijn geworden, mogelijk vanwege de bescheiden viering van Driekoningen in protestantse tijden.

De oudste tulbandvormen in de collectie van het Bakkerijmuseum Medemblik dateren uit de 17e en 18e eeuw en zijn gemaakt van steen en later metaal.

Hoewel de tulband een lange geschiedenis heeft, gebruiken wij in het Bakkerijmuseum Medemblik een recept dat vanaf de jaren dertig werd ontwikkeld. Dit 'warme beslag' – waarbij de eieren langdurig worden geklopt – zorgt voor een heerlijke luchtige textuur. Bezoek ons deze kerst en proef een modern gebakken tulband met een knipoog naar traditie, compleet met het nostalgische kleine topje bovenop!

Meer informatie via:

info@deoudebakkerij.nl

0227 54 50 14

www.deoudebakkerij.nl