Tegenwoordig behoort goed en snel internet bijna tot de basisbehoefte. We doen inmiddels zo enorm veel via internet: werken, leren, streamen, interactieve tv kijken, gamen maar ook het op afstand bedienen van techniek in huis wordt steeds gebruikelijker. Voor het aanzetten van je verlichting hoef je de bank niet meer af, je boodschappenlijstje kun je maken in je luie stoel en je kijkt met je camera in je koelkast of je nog wat nodig hebt. En zorg op afstand wordt ook steeds meer toegepast, waarvan beeldbellen (beeldschermzorg) de meest voorkomende is. Digitalisering is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven en de behoefte blijft maar groeien, doordat er steeds meer toepassingen ontwikkeld worden.


Op dit moment constateren we een toename van 40% internetsnelheid geconstateerd! Je kunt je afvragen of de bestaande infrastructuur die toename van het internetgebruik wel aan kan.

Je ziet ook dat de huidige telecomaanbieders die data versturen over het koper- en coaxnetwerk moeite hebben om inwoners te voorzien van alle bestaande digitale diensten en entertainment. Dit omdat deze netwerken de toegenomen hoeveelheid data niet of niet snel genoeg kunnen verwerken. Hierdoor gebruiken de meeste inwoners deze diensten of entertainment niet optimaal.

Waarom glasvezel?

De technologische mogelijkheden via glasvezel zijn ongekend. Bedenk je maar eens hoe snel technologische ontwikkelingen verweven raken in ons leven. De mobiele telefoon bijvoorbeeld; heeft zijn intrede gedaan in 1998 en inmiddels kan niemand meer zonder! Dat had toen ook niemand kunnen bedenken. Maar het blijft ook wel een beetje het kip en het ei verhaal. Want als alle huishoudens in Nederland niet over een verbinding beschikken die supersnel en stabiel blijft, bij het verzenden van grotere hoeveelheden data, dan weet je ook niet wat de mogelijkheden zijn.

Gelukkig zijn we in Nederland hard op weg om alle 8 miljoen huishoudens aan te sluiten op glasvezel. De overheid voorziet dat in 2030 heel Nederland verglaasd is. Je kunt op den duur niet meer aan ontkomen. Net als die mobiele telefoon. Daarnaast is het goed om je te beseffen dat de capaciteit en snelheid die nu voldoende is, in de toekomst te weinig is.

Glasvezel in de regio

Het glasvezelnetwerk wordt momenteel door verschillende partijen in Nederland uitgerold. DELTA Fiber Netwerk is er een van. In Drechterland en een deel van de gemeente Medemblik (Benningbroek, Hauwert, Midwoud, Nibbixwoud, Oostwoud, Sijbekarspel, Wognum, Zwaagdijk-Oost en Zwaagdijk-West) zijn ze nu bezig met de voorbereidingen van het glasvezelnetwerk. Dit glasvezelnetwerk is voorzien van XGS-PON technologie. Via deze technologie is het mogelijk om internetsnelheden tot 8 Gbps (8.000 Mbps) aan te bieden. Ook is het netwerk zo ontwikkeld dat het in de toekomst snelheden tot 25 Gbps kan behalen. Het glasvezelnetwerk van DELTA Fiber Netwerk wordt gelegd tot in je meterkast, wat snelheid en stabiliteit garandeert!

Op dit moment draait er een glasvezelcampagne van DELTA Fiber Netwerk in Abbekerk, Andijk, Lambertschaag, Medemblik, Onderdijk, Opperdoes, Twisk en Wervershoof.

Waarin onderscheid DELTA Fiber Netwerk zich?

Voordat DELTA Fiber Netwerk overgaat tot het aanleggen van het glasvezelnetwerk, wil zij eerst lokaal draagvlak realiseren in de plaatsen die in aanmerking komen voor glasvezel. Zo wordt er tijdens glasvezelcampagnes contact gezocht met verschillende lokale verkopers en worden voorstanders van glasvezel (in de plaatsen die in aanmerking komen voor glasvezel) benaderd om zich in te zetten als supporter.

Aanmelden kan nog tot en met 30 maart 2022

DELTA Fiber Netwerk wil alle inwoners voorzien van informatie en hulp. In maart organiseren zij daarom verschillende vraag- en inschrijfmomenten bij jou in de buurt. Kijk voor data, tijden en locaties op gavoorglasvezel.nl.

Ook kan je terecht bij het Glasvezel Informatiepunt en de lokale verkopers bij jou in de buurt! Ga naar gavoorglasvezel.nl voor nog meer informatie.